Etikettångestsjukdomar
Läst 18329 ggr
David
2009-06-30, 11:39

Vad är ångest?

Ordet ångest har många betydelser, alltifrån begriplig inre spänning till allmän oro och olust till skrämmande, ofattbar, gastkramande panik.

Tänk dig att du står en vinterdag vid busshållplatsen. I blixthalkan slirar bussen plötsligt till och kommer farande rätt emot dig. I sista sekunden lyckas chauffören få stopp på bussen. Men innan dess hinner du uppleva en intensiv rädsla, följd av hjärtklappning, andnöd och svettningar. Olustkänslan kan sitta i en lång stund efteråt. Så upplever "friska" personer en ångestfylld situation. Reaktionen är begriplig och går snart över.

Normal ångest och sjuklig ångest

Det som skiljer "normal" ångest till "sjuklig" ångest är främst att ångesten uppkommer utan begriplig anledning och kan sitta i timmar, eller dagar. I en del fall hela livet. Trots att den som är drabbad vet att ångesten saknar funktion, kan känslan inte kontrolleras. Normal ångest kan - rätt utnyttjad - få oss att skärpa oss och ta itu med frågor som vi kanske skjutit upp. Sjuklig ångest däremot är skrämmande, hämmande och nedbrytande.

Ångestsjukdomarna är de vanligaste psykiska sjukdomarna i befolkningen. Var femte kvinna och var tionde man kommer någon gång i livet att drabbas av ångestsjukdom. Om det inte diagnostiseras och behandlas kan det leda till livslång ångest.

Vilka ångestsjukdomar finns det?

De allvarligaste ångestsjukdomarna är generaliserad ångestsyndrom, paniksyndrom med eller utan agorafobi, social fobi, tvångssyndrom och posttraumatiskt stressyndrom. Gemensamt för dessa är att de kan vara kroniska, invalidiserande och kräva behandling.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

flikkan77
2009-07-03, 12:13
#1

Tycker detta var en bra och förklarande artikel.

"You just have to belive..."

AnneN
2011-02-01, 22:12
#2

Förklaringen med känslan då bussen kommer slirande mot en, där slog du huvudet på spiken för exakt så känner jag varje gång jag får en ångestattack!

Får ofta frågan av andra som inte lider av ångest, hur det det känns och nu har jag äntligen en bra beskrivning på det!

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Charmtroll1
2012-03-15, 14:06
#3

Efter som att det finns så mycket fakta om det, tycker jag att det är underligt att kunskapen är så dålig om det

Varför! "Det som inte syns, det finns inte". Tänk om fler förstod skillnaden.

Upp till toppen