Etikettövrigt
Läst 12281 ggr
David
2009-07-05, 21:45

Avregleringen av apoteksmonopolet

Från den 1 juli är det numer tillåtet för andra än Apoteket AB att driva apoteket.

Ansvaret för driften av Giftinformationscentralen som tidigare drevs av Apoteket) kommer med stor sannolikhet att övertas av Läkemedelsverket. Senare i höst, 1 november, kommer det även bli möjligt att sälja vissa receptfria läkemedel i vanliga butiker.

Mina recept

Apotekens Service AB, ASAB, tar hand om viktiga databaser som alla apotek behöver såsom högkostnadsdatabasen, databasen med elektroniska recept, läkemedelsförteckningen, statistik och rapporter till landsting m.m. Alla apotek kommer därmed garanteras tillgång till elektroniska recept och tillgång till högkostnadsdatabasen så att de kan räkna ut hur mycket kunden ska betala i egenavgift. Inga ändringar genomförs i läkemedelsförmånen, dvs gränsen i högkostnadsskyddet på 1800 kr och därefter frikort behålls oförändrat.

Priser

Kravet på enhetliga priser i hela landet, som ställdes när Apoteket AB hade monopol, tas bort för vissa läkemedelsgrupper. Priserna på receptläkemedel inom läkemedelsförmånen kommer fortfarande att regleras och vara lika över landet. På receptfria läkemedel och läkemedel för djur finns ingen prisreglering och där kommer priserna att kunna vara olika. Priser kan variera dels mellan olika nya apotekskedjor och dels kan det bli olika priser på olika orter.

Källa: Läkemedelsindustriföreningen

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Upp till toppen