Annons:
Etikettallmänt-om-ångest
Läst 12556 ggr
Novalisa
2015-12-14, 19:13

Ersättning av Trygg-Hansa för diagnoser?

Hej, jag har blivit diagnostiserad med tvångssyndrom, social fobi, panikångest och recidiverande depressioner. Utreds även för Borderline. Min fråga är om någon här har fått någon ersättning för era diagnoser?? Villkor hos Trygg-Hansa är att man ska vara arbetsoförmögen i minst 6 månader i följd (jag har aktivitetsersättning i 2 år). 

Jag hade såklart velat få lite plåster på såren, lite pengar hade verkligen underlättat min vardag. Berätta om era erfarenheter!! :)

Annons:
Anonym
Anonym
2015-12-14, 19:24
#1

Du får inte ha haft diagnoserna eller sökt hjälp för problemen innan du skaffade försäkringen. Du kommer få skicka in papper från all läkarkontakt du haft i ditt liv.

Jag fick ersättning. Men från ett annat bolag för min AS diagnos. Men bara halv för att någon hade skrivit i mina papper att jag praktiserade på halvtid (vilket jag aldrig gjorde).

Novalisa
2015-12-14, 19:32
#2

Tack för svar! Jag har haft min försäkring sedan barnsben.

Jag fick enbart hem en fullmakt som jag skulle skriva på, så ska de undersöka det närmare. Hoppas att det går vägen

gulzebra
2015-12-14, 19:42
#3

Trillade in via nya inlägg… Jag har själv inga ångestsjukdomar och vet inte vad Trygg Hansa säger om såna diagnoser, men väl Asperger och en sömnstörning iaf.
Jag fick inte ut för diagnoserna i sig då preskriptionstiden gått ut (gick miste om 100.000 kr bara för Aspergern tydligen). Hade även kunnat få en slant varje månad fram till jag fyllde 25 eller vad det var om det inte vore för preskriptionstiden. Tror den var på 3 år i bägge fallen.
Däremot har jag fått ut för ekonomisk invaliditet som de vanligtvis bedömer om man har rätt till först när man blir 30 då de ofta går på FKs beslut kring sjukersättning. För mig gjorde de bedömningen innan däremot, vet inte varför men jag klagar inte 😛 Preskriptionstiden för det var 10 år och mig veterligen gör den ingen skillnad på diagnoser utan går på arbetsförmåga. Utan att gå in på exakta summor så är det inte en ersättning man vill gå miste om.

Överlag var hela proceduren väldigt enkel, jag anmälde till Trygg Hansa som skickade hem ett papper för mig att fylla i så de kan begära ut journaler. Sen var det bara att vänta (och meddela när jag beviljades aktivitetsersättning igen när den gick ut mitt i alltihop) och så fick jag besked, en vecka senare hade jag min ersättning på kontot, behövde inte ligga på eller bråka med byråkrati eller nånting utan det var hur smidigt som helst och en bra kontakt med väldigt trevliga handläggare. Hade förvisso sån tur att jag pratade med handläggare specialiserad på NPF, det kan ha underlättat i kontakten också :)

Kontentan från min sida är alltså att anmäla fort som satan när man får diagnos så inte preskriptionstiden går ut - och har den gått ut så anmäl ändå ifall det går att få ut på nånting man inte räknat med (som med ekonomisk invaliditet i mitt fall). Jag vet att en del haft lite problem och fått överklaga men för egen del var det hela väldigt smärtfritt och enkelt 🙂

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

Novalisa
2015-12-14, 19:52
#4

Intressant läsning, gulzebra! Jag funderar även på det där med preskription… jag blev år 2011 diagnostiserad med vanlig depression och hade arbetsförmåga. Nu i år, 2015, blev jag diagnostiserad med recividerande depression, tvångssyndrom, social fobi, panikångest mfl. Enligt Trygghansa får man ett engångsbelopp för diagnoserna F00-F69 (alla ingår där). Frågan är om diagnosen år 2011 är preskriberad? Det tror jag… men jag fick ju en massa andra diagnoser detta året (som jag anmält och väntar svar på). Min undran är ju om jag får ett belopp för varje diagnos, eller ett samlat engångsbelopp för alla diagnoser…? Någon som vet? :)

gulzebra
2015-12-14, 21:58
#5

#4 Utan att ha speciellt bra koll så skulle jag tro att den från 2011 är preskriberad (om du inte på något vis meddelat Trygg Hansa om diagnosen innan) men att du kan få ut för resten, hur de räknar ersättningen däremot har jag ingen koll på. Rimligtvis borde du ju få ersättning för allihop utan att det ska vara nåt samlat grejs, men vad man tycker är rimligt i ett enskilt fall och vad reglerna säger tenderar ju att kunna skilja sig åt 😛 Jag undrar om de inte kan anse att det ena hör ihop med det andra och sådär i vissa fall..? Enklast är ju helt klart att kontakta din handläggare och fråga, hen borde ha koll 🙂

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

Novalisa
2015-12-14, 22:26
#6

Men frågan är då om jag får ersättning för min diagnos recidiverande depression…? Den fick jag för någon månad sedan. Det är en annan form av depression… jobbigt, jag har försökt få tag på min handläggare men de har jättemycket att göra =/

Annons:
gulzebra
2015-12-14, 22:30
#7

Ja jag tänker likadant där, om än helt utan kött på benen på området.
Du har inte en mailadress till handläggaren? Kan ju vara lättare att få kontakt den vägen ibland :)

"Thinking outside the box is for smart people. The box is for you" DeviantArt | Instagram

Upp till toppen
Annons: