00. Allmänt om ångest

Sjukskrivning/nedsatt arbetsförmåga "bara ångest"

2018-03-13 12:49 #0 av: Anonym

 Kan man sjukskrivas eller få jobba t.ex. 50 % om man "bara" lider av ångest? (ingår allt som berör ångest som t.ex. panikattacker om ni förstår vad jag menar) Om ja, hur länge? Vet att detta är väldigt öppet för tolkning men tänker på principerna bakom om hur man brukar göra rent allmänt...

Anmäl
2018-03-13 12:54 #1 av: Lonaa

Ja, det kan man men Försäkringskassan är ofta rätt gnälliga så se till att det står i pappren precis hur du mår och hur det påverkar ditt arbete. Det räcker alltså inte att skriva "patienten har ångest" utan till exempel att "patienten får svår ångest av att ringa telefonsamtal på jobbet", gärna även hur ångesten känns, "patienten får värk i bröstet och svårt att andas" och liknande.

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-03-13 13:16 #2 av: Zadeira

Ja, det kan vara "tillräckligt" för deltidssjukskrivning, men det beror på hur pass begränsande det verkligen är i ditt arbete och om det finns någon form av arbete du bedöms kunna göra på heltid. Dvs de kan kräva att du byter arbetsplats, eller arbetsuppgifter, om du bedöms kunna vara heltid på annan tjänst.

Försäkringskassan vill gärna ha någon form av rehabiliteringsplan för framtiden så att det sjukskrivningen inte är för all framtid.


Anmäl
2018-03-13 13:54 #3 av: Calcifer

Det går absolut, men som andra säger finns det rätt många krav att uppfylla. Det enklaste är att be om att få prata med en läkare hos psykiatrin om det. 

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2018-03-13 14:53 #4 av: Anonym

Ja det kan man, och är FK väldigt krångliga när det gäller sjukskrivning, så det kräver att det står tydligt varför, hur det påverkar dig i jobbet, mm, och finns ändå en risk att FK säger nej till ersättning. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.