07. Vad är ångest?

Hur yttrar sig ångest?

2017-05-13 15:00 #0 av: Anonym

Hej, jag är helt okunnig och har därför lite frågor angående ångest.

Vad kan orsaka/framkalla ångest? Kan t.ex. vissa tankar eller situationer framkalla ångest?
Hur kan det yttra sig? Har läst om tryck över bröstet, att hjärtat slår snabbt och hårt osv. Men kan det även yttra sig genom exempelvis magont? 
Hur länge varar det?

Har funderat på detta ett tag. Hade varit snällt om någon ville svara på mina frågor och/eller dela med sig av egna erfarenheter. 

Anmäl
2017-05-13 15:33 #1 av: Calcifer

Ångest kan yttra sig på alla möjliga vis faktiskt. Magont, huvudvärk, tryck över bröstet, svårt att andas, etc. Det kan även framkallas av det mesta.

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2017-05-14 11:00 #2 av: Zadeira

Ångest kan framkallas av det mesta, men ofta är det något som påminner om en rädsla, obehag, smärta eller andra negativa associationer som gör att man får ångest. Det kan tex vara en situation man inte alls är bekväm i som att prata inför folk, eller som att åka buss och tvingas sitta bredvid en främling. Det kan även vara vid tex ett smärtsamt minne eller inför något man ska göra som man är osäker på eller aldrig gjort förr. Som sagt, det mesta kan utlösa ångest. 

 Ångest kan yttra sig på otroligt många sätt. Yrsel, svårt att andas, smärta i bröstkorgen, ont i magen eller huvudet, spänningar i kroppen, svettningar, oroskänsla, känsla av rastlöshet, svårt att sitta stilla eller tvärt om svårt att röra sig, skakningar,  dimsyn/synstörningar, och många andra uttryck av obehag.

Ångest är olika från person till person, men alla med ångest har upplevelsen av ett otroligt obehag .


Anmäl
2017-05-14 21:36 #3 av: Anonym

Tack för era svar #1 och #2. Då är det nog ångest jag känner ibland. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.