26. OT

mina matvanor (farligt?)

2016-10-26 18:59 #0 av: [smalldreams]

Hej, jag har konstiga matvanor som beror på mitt tvångssyndrom att jag bara vill äta vissa produkter och samma hela tiden. Om jag inte hade haft tvång hade jag helt klart ätit mer varierat, i varje fall kan dra exempel på hur en dag i matväg kan se ut som idag.

Cashewnötter

Apelsinjuice

Choklad

Riskakor 

Mjölk

Det kan vara allt jag äter under en hel dag. 

Annars äter jag typ bara förutom nötter/godis och olika drycker fetaostsallad och ibland mackor med ost 

kan det ha några konsekvenser? levt på såna här matvanor i 7-8 månader nu vill ändra men svårt, om ni säger "sök hjälp" så har jag gjort det men dem har långa köer och prioriterade inte mig.

Anmäl
2016-10-26 19:23 #1 av: Tride

Du äter ovanligt men inte onyttigt, som jag ser det. Nötter, juice, choklad är nyttigt. Mjölk o riskakor är helt okej. 

Tride.

Sajtvärd på Indien.ifokus. Medarbetare på Andlig Utveckling

"Livet är inte lätt men intressant"  storafamnen

 

 

Anmäl
2016-10-26 19:49 #2 av: Zepp

Livsfarligt.. sök all hjälp du kan få!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2016-10-26 20:05 #3 av: rolnor

Du kunde kanske kompletera med en vitamintablett om dagen så du inte missar någon viktig vitamin/mineral. Jag själv äter för lite grönt så jag kör med vitamineral.

Anmäl
2016-11-09 09:39 #4 av: Whitemouse

Ett tips du kan göra är att söka upp på internet vad en människokropp behöver i näringsväg för att må bra. Sedan undersöker du vad och hur mycket du får i dig av allt det du äter. Får du i dig för lite kan du försöka tillägga något mer i din kost som känns "ok"(vet inte hur tvångssyndrom fungerar) att äta som innehåller mer av det du behöver, alternativt tillsätta vitamintabletter tills den dagen du får en tid hos vården och kan få hjälp.  

Anmäl
2016-11-09 23:52 #5 av: [smalldreams]

#4 Vissa med tvångssyndrom har inte alls dessa problem som jag har utan detta är mina egna hjärnspöken, jag arbetar för att bli bättre och jag kan dessutom bli frisk OCD är en diagnos som kan försvinna som depression exempelvis. Men det är extremt svårt att bli frisk på egen hand. Behöver egentligen hjälp. Tack för tips. Har du någon länk?

Anmäl
2016-11-10 09:26 #6 av: Whitemouse

Okej, då förstår jag lite bättre. Får hoppas att du får en tid hos vården inom en snar framtid för det måste vara jobbigt att ha det så. Är det endast maten du får tvångsmässiga tankar om? 

Livsmedelsverkets hemsida är väldigt bra när det handlar om kost och hälsa. På denna länk: http://www7.slv.se/SokNaringsinnehall kan du söka på olika livsmedel och räkna och se hur mycket näring, vitaminer, fett etc. allt innehåller. 

Hittade dock ingen bra internetsida som säger hur mycket av allt man behöver varje dag, men på denna sidan: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/  står åtminstone en del om allt man bör äta för att få i sig det man behöver. 

Du kan ju alltid ladda ned en sån där tränings- och kost app till mobilen eller surfplattan, t.ex. "Lifesum" eller "visuell kaloriräknare". Där kan du fylla i allt du äter och sen se hur mycket av allt du fått i dig. Sedan kan du ju lägga till alt. byta ut saker så du får en så näringsrik kost som möjligt. :) 

Anmäl
2016-11-28 22:41 #7 av: Calcifer

Kompletterar du med några vitaminer eller andra kosttillskott?

Ser att du sökt hjälp, är det inom psykiatrin eller har du t:ex kontaktat dietist? Inte för att en dietist kan hjälpa dig med ditt tvångssyndrom, däremot om du går igenom med en sådan allt du äter och sådär så kan hen hjälpa kring vad som saknas för att du inte ska få brist på något.

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2016-11-28 23:27 #8 av: VildaVittra

Har du provat på näringsdrycker? De finns att köpa med många olika smaker på apoteket. Det finns även berikningspulver at blanda i juicen/mjölken. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2016-11-30 20:30 #9 av: [smalldreams]

Jag har blivit liite bättre sedan jag skrev inlägget men det går fram och tillbaks många dagar blir det inte mycket näring alls. Ska man fråga om hjälp vad för näringsdrycker då måtro #8?

#7 hade precis den tanken att jag kanske ska försöka få kontakt med en dietist. tack

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.