02. Tvångssyndrom/OCD

Dermatillomani / skinpicking

2015-12-30 18:47 #0 av: RedPandaTails

Hejsan, 
jag hitta ingen tråd om dermatillomani om det inte är någon som är äldre än 5år.. Tänkte vi kan prata lite om hur vi hanterar detta och lite allmänt om det

Vad och vart river och pillar ni?
Har ni några situationer som får er att pilla extra?
Vad gör ni för att låta bli?
Hur får ni såren att läka?


Okej, jag börjar:
Jag pillar på finnar, stora som små, ibland letar jag sånna jättesmå som är typ 1mm stora. Jag klämmer porer som ser lite annorlunda ut också. 

Jag river mest på överarmarna, ryggen, axlarna och endel på bröstkorgen. När jag är nervös så börjar jag även pilla på nagelbanden och ibland river jag av naglarna så dom blir kortare. Annars river jag överlag mera när jag är nervös, trött eller mår dåligt. 

Det bästa jag kommit på för att inte riva är att försöka att inte låta mig riva på små eller nästan läkta sår. En annan grej som funkar hyfsat är att försöka att bara riva på 1-2 sår men de slutar funka efter ett tag. 

Vanligtvis låter jag såren läka av sigsjälv, men ibland händer de att jag plåstar om dom och/eller tar på alsolsprit. 

Jag har pillat så länge jag kan minnas och har alltid döljt de till den punkt att jag hade munkjacka eller dylikt på mig dygnet runt, året runt. Enda undantaget var i duschen och när jag sov. Jag skämms. Jag har fortfarande jättesvårt för att visa mina armar bland folk men lyckligtvis så går det för det mesta bra endå när jag är på badhuset. 

Anmäl
2015-12-30 18:57 #1 av: thea_thea

Vad och vart river och pillar ni? Överallt.

Har ni några situationer som får er att pilla extra? När jag blir stressad eller väntar på något.

Vad gör ni för att låta bli? Tuggar tuggummi. Flera burkar om dagen.

Hur får ni såren att läka? De läker aldrig.


Anmäl
2015-12-30 19:45 #2 av: Lia

Jag har både derma- och trikotillomani, så jag utgår från båda, då de hör ihop för mig.

Vad och vart river och drar du? 
Jag river på alla ojämnheter jag får tag på överallt. Jag biter på fingrar och naglar och drar loss skorpor och gräver i sår om jag får för mig att det finns något där i som ska bort. Och jag river i min daith. Extremt korkat, och jag slår mig själv i princip i ansiktet medan jag håller på, men slutar jag gör inte i alla fall. Jag blir som en okontrollerbar zombie som måste "fixa färdigt till varje pris". Håret jag främst drar i är könshåret och huvudhåret.

Har du några situationer som får dig att pilla och dra extra? 
När jag stressar över något eller inte håller på med händerna med något annat. Har jag inga sår för tillfället går jag över till håret.

Vad gör ni för att låta bli?
Försöker intala mig själv att det bara blir värre om jag fortsätter. Jag håller alltid luggen kort, för den triggar mig om jag ser den (plus att jag gillar den längden, så det gör ju inget) och jag är noga med hygienen i örat så att det inte finns något att pilla bort. Och så mjukar jag upp sårskorporna så de blir svårare att greppa nästa gång de hårdnar. Det blir oftast slätare yta ju. Men jag river och drar mycket under sömnen så egentligen finns det inte mycket att göra i stunden. Jag kan inte heller ha långa naglar längre. De åker ändå av på en eftermiddag, plus att de ju är ett vapen på mig själv så att säga.

Hur får ni såren att läka?
Jag plåstrar om de som blöder mycket, annars inget. Efter några månader slutar det bildas hårda skorpor, så då finns det inget att dra av längre. På det stället i alla fall.

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2015-12-31 00:09 #3 av: RedPandaTails

Jag funderar på om man ska prova saltvattenbad varje dag i någon vecka. 
Duscha av sig först sen ligga i ett varm bad med salt i 10 minuter. Kruxet är att jag inte vet vad mycket salt jag ska ha i. 
Varmt saltvatten drar ur bakterier ur sår. Använder de till piercingar och de funkar jättebra.

Anmäl
2015-12-31 03:32 #4 av: Lia

#3 jag tror att det blir många kilogram salt till slut dock :-/

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2015-12-31 11:56 #5 av: RedPandaTails

#4 ja, de tänkte jag inte på. Jag gjorde en snabb uträkning utifrån intruktionerna på saltvatten för att göra rent piercing med. 
Då ska man ta 1/4 tsk salt för 2,5dl vatten. 
Vilket blir 1 tsk salt för 10dl vatten.
Om vi säger att de är ca 150L vatten i badkaret när man ska bada så kommer de behövas 7,5dl salt om de ska ha samma propotion. 
Då blir de 52,5dl salt efter en vecka.. o.o

Anmäl
2016-08-03 22:06 #6 av: perella

Jag har dermatillomani, har haft det i tre år tror jag. Klöser och klämmer bara i ansiktet, ibland på ryggen. Jag brukar ha gelenaglar då det funkar jätte effektivt. Men man har inte råd hela tiden så just nu har jag inga. Mitt bästa tips är att sysselsätta sig. Skaffa sig en hobby. JAg har tillexempel börjat hålla på med djur. Köpte nyss två råttor, har byggt bur till dem och inrett som är kul. Måla, pyssla, sminka sig, skriva på datan ovs funkar också. Att få hjärnan på andra tankar. 

Anmäl
2016-08-04 15:57 #7 av: Rödluvan

Vad och vart river och pillar ni? Jag river av mina naglar så att de blir jättekorta och gör ont, varje liten kant eller ojämnhet MÅSTE bort! Nagelbanden går jag också frenetiskt lös på, det får inte vara några flikar för då MÅSTE jag dra bort dem tills jag har rivit av nästan all hud runt naglarna. Jag river/klöser också på överarmarna för få bort alla ojämnheter i huden. Även födelsemärken och leverfläckar kan jag ligga i sängen och riva sönder på kvällen. Jag känner typ någon slags endorfinrush medans jag river, det känns så skönt inombords i ett tag men sen gör det bara ont, är fult och jag känner mig dålig som inte kan låta bli. Jag försökte med nagelförlängning och förstärkning men jag rev av det samma kväll.

Har ni några situationer som får er att pilla extra? När jag är uttråkad, tittar på TV, känner mig rastlös eller är nervös eller förväntansfull inför något.

Vad gör ni för att låta bli?  Jag använder krämer för att huden ska bli mjukare och slätare så att inga flikar ska sticka ut. Försöker att fila naglarna så fort jag ser en kant men det är lättare sagt än gjort! Sen när det är riktigt illa med fingertopparna så sätter jag på kirurgtejp (finns på alla apotek) som ett tunt litet skyddande paket, den byter jag ut en-två gånger om dagen och försöker ha det på tills såren har läkt lite men det är ju inte snyggt att gå runt med tejp på fingertopparna hela tiden. Ofta så drar jag av tejpen för tidigt och bara fortsätter där jag slutat.

Är det någon som har tips på hur jag ska låta bli att riva på leverfläckar??

Anmäl
2018-02-20 13:15 #8 av: dermasara

Vad och vart river och pillar ni? På armar, bröst, rygg, ansikte, nagelband, rumpa och hårbotten. De enda ställena som jag inte biter eller pillar på är i munnen/läpparna och fötterna. Jag har alltid bitit på naglar och nagelband, men det var först i gymnasiet som jag utvecklade Dermatillomani. Idag är jag 33 år och har sedan ca 5 år förstått att jag har "sjukdomen".  Jag vill så hemskt gärna ha en fin hy men kan inte sluta att fördärva den mer och mer genom att göra nästan "kirurgiska ingrepp".  Jag brukar använda pincett för att dra hårstrån från kroppen, ibland även inåt-växande. Detta resulterar i blödande sår när jag så febrilt letar efter dem. När jag inte ser så bra brukar jag lysa med mobilkameran och sitta länge i obekväma ställningar tills både nacke och kropp tar låser sig. Jag intalar mig själv varje dag att jag ska sluta, men misslyckas varje dag. Detta gör att min självkänsla tar stryk och jag känner mig värdelös och fruktansvärt ful med alla röda prickar och ärr.

Har ni några situationer som får er att pilla extra? När jag vill "stressa ner", är trött, lägger mig på kvällen, ser på tv, m.m.

Vad gör ni för att låta bli? Har någon gång täckt över speglar men det har inte hjälpt då jag ändå kan pilla överallt. Jag brukar ta på zinkpasta när jag inte ska gå ut nånstans, för det är vitt och tjockt, finns att köpa på apoteket och torkar ut  samtidigt som det mjukar upp. Jag duschar för att typ "börja om" men som sagt inget har hjälpt i långa loppet, så om någon mer har andra tips mottages det gärna :)

Ta hand om er!

Kram Sara


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.