00. Allmänt om ångest

Medicin?

2014-05-14 08:47 #0 av: Svartkatt

Nu börjar jag bli ganska bitter på psykiatrin faktiskt.. Jag har haft problem med ångest hela mitt liv och det påverkar verkligen hela mitt vardagliga liv. Jag har pratat med psykologer och kuratorer till och från sedan jag var liten. 

I alla fall, jag har försökt att få någon typ av medicin mot ångest. Fick prova atarax, det slutade klia på benen men ångesten fanns kvar. Åt ändå ganska stor dos mot slutet, innan jag gav upp. Sedan fick jag testa lergigan, som fungerade ungefär lika värdelöst som ataraxen. Läkaren som skrev ut lergigan ville inte skriva ut något starkare, eftersom att han tyckte att jag var för ung för att börja med benzo. (Jo, men tack! Jag säger åt min ångest att komma tillbaka om ett par år då?!) Nu pratade jag med psykiatrin igen förra veckan, i hopp om att de skulle ha några nya idéer. De lovade att ringa upp efter att de hade pratat med läkaren, hände ingenting. 

Vad ska jag behöva hitta på med för att få medicin egentligen? Skära armarna av mig? Har ställt mig i kö för att få börja hos en psykolog, men det kommer nog att ta ett tag. Och jag ska ju överleva väntetiden i alla fall..

Anmäl
2014-05-14 08:52 #1 av: [MrDiabolic]

Atarax och Lergigan är lika verksamt mot ångest som tidningen "Allt om mat" är mot hunger när man inte har råd med mat...

Anmäl
2014-05-14 13:58 #2 av: Svartkatt

Precis, försökte förklara det för både läkaren och den lilla tanten som tar han om mina mediciner. Läkaren var hysteriskt rädd för att jag skulle bli beroende. Försökte förklara för honom att jag har käkat sömntabletter (både imovane, stilnoct och zolpidem, inte samtidigt då såklart!)  till och från i ganska många år nu, kan fortfarande vara utan dem ett bra tag utan problem. Dessutom så har jag ju inte ångest 365 dagar om året..

Anmäl
2014-05-14 21:12 #3 av: cc33314

Ta risperdal, propavan och sertralin i stora doser(kontakta läkare), det är tunga mediciner och behövs vid stark ångest.

Anmäl
2014-05-14 21:23 #4 av: Svartkatt

Propavan har jag redan testat, händer ingenting om jag tar en och om jag tar två så får jag svårt att andas och hjärtklappning. Setralin har jag också redan avverkat, gick upp 20 kilo i vikt av dem för ett par år sedan, så de vill jag helst inte ha Skämtar

Med en läkare som inte kan skriva ut nått annat än "sockerpiller" så kan jag ju inte ta någonting.. Funderar mest på vart jag ska vända mig eftersom att psykiatrin inte verkar vara villiga att hjälpa till..

Anmäl
2014-05-15 00:39 #5 av: vallhund

#1 Vad som är sant för dig behöver inte vara sant för andra. En del blir utslagna av Atarax o Lergigan. Förutom mediciner som redan tagits upp så finns Theralen o Nozinan. Och Circadin.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2014-05-15 00:53 #6 av: Tanjis

Jag jobbar innom vården och känner till en del biefekter från nära håll. Var försiktig med vad du önskar säger jag bara

Anmäl
2014-05-15 08:33 #7 av: Svartkatt

Önskar, vadå önskar? att jag ska få hjälp att hantera min ångest så att jag inte blir helt låst hemma?

Jag tycker att det är bättre att ha medicin att ta till de gånger man får stark ångest än att ångesten tar över ens liv. 

Anmäl
2014-05-15 11:19 #8 av: Tanjis

Jag menar att biefekterna kan vara värre än ångesten i sig

Anmäl
2014-05-15 12:25 #9 av: [MrDiabolic]

#5 Jag vet att det finns de som blir helt utslagna av atarax och lergigan. Men att bli dåsig är inte detsamma som att ångesten dämpas. Och jag har aldrig träffat någon som fått någon effekt alls på ångest av just de medicinerna, utan de blir bara dåsiga.

#8 Att biverkningarna KAN bli värre än ångesten, betyder väl inte att man inte kan prova. Jag talar för mig själv nu, och kan inte gå i god för hur TS skulle göra, men jag skulle inte fortsätta med en medicin jag mådde sämre av. Och om vi pratar om långsiktiga hälsorisker, så resonerar jag så, att om jag kortar mitt liv med fem år, så gör jag det gladeligen om det innebär att jag får må bra den tid jag lever. Jag mår hellre bra och dör när jag är 70 än att plågas tills jag är 75.

Anmäl
2014-05-15 13:43 #10 av: vallhund

#9 Jag har träffat många som får god effekt mot ångest, samt även att de fungerar bra som sömnmedel.

Jag träffar dom dagligen på jobbet.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2014-05-15 14:20 #11 av: Svartkatt

Klart att det finns människor som det fungerar för, alla är ju olika. Jag skulle vilja att atarax fungerade för mig med, så att jag slipper starkare mediciner. Men, det gör det ju inte. Och hur mycket jag än vill ändra på det, så kan jag inte. 

Biverkningar finns det med allt, vad man än stoppar i sig så finns det alltid en eller flera biverkningar. Får jag jobbiga biverkningar av en medicin så är det ju klart att jag inte fortsätter med den, ja om den nu inte är totalt livsnödvändig då.

Om vi nu pratar om medicinerna som har tagits upp i tråden så har jag redan fått testa många av dem. Ingen av dem har gett någon större effekt alls, atarax och lergigan är dock väldigt bra om man har problem med "kli" på kroppen. Men det var ju inte mitt huvudsakliga problem Skämtar 

Circadin fick jag testa ganska nyligen, för att jag skulle sova bättre och inte få ångest på kvällarna. Fungerade sådär faktiskt.. Ingen större effekt, förutom att jag vaknade tidigt på morgonen Tummen upp

Det var kanske inte riktigt tips på olika preparat jag ville ha med den här tråden, det överlåter jag till läkaren att bestämma. Det var kanske mer råd om hur jag ska handskas med psykiatrins ovilja att hjälpa mig som jag ville ha. Skämtar

Anmäl
2014-05-17 16:28 #12 av: rymdman

För ung? Hur gammal är du?

Anmäl
2014-05-18 02:56 #13 av: Svartkatt

21, antar att han tyckte att jag borde vara 40+ minst, för att få någonting som hjälper mot min ångest..

Anmäl
2014-05-18 10:45 #14 av: rymdman

Määäh. Vilken snål en. Jag har iofs bara fått relativt lätta benzo utskrivna, men det fick jag när jag var 18, så för ung borde du verkligen inte vara. Har du någon missbrukar bakgrund? Missbrukat alkohol etc? De brukar ju göra dem lite tveksamma. 

Tyvärr var att "skära armarna av sig" vad som fick fart på dem i mitt fall. Men det är ju inte en "metod" att rekommendera...


Anmäl
2014-05-18 12:16 #15 av: Svartkatt

Nix, har aldrig missbrukat någonting alls faktiskt. Jag fick ju mina stilnoct innan jag ens var 18, så då tycker jag ju inte att det skulle vara så svårt att få lite medicin mot ångesten också.

Pratade med psykiatrin i fredags, sköterskan hade vidarebefordrat medicinfrågorna till läkaren för 10 dagar sedan, men inte fått nått svar än. De har tydligen lite läkarbrist, så jag lär ju få vänta ett tag.


Anmäl
2014-05-18 17:11 #16 av: rymdman

Hoppas de ger dig något vettigare. Är ju ingen idé att ta massa mediciner som ändå inte fungerar.

Lycka till!

Anmäl
2014-05-18 21:58 #17 av: Svartkatt

Nä, känns ganska onödigt att hämta ut en massa olika mediciner som ändå inte fungerar som dom ska. Ska se om dom hör av sig till veckan, annars får jag väl leta rätt på någon annan läkare. 

Anmäl
2014-05-21 17:45 #18 av: tearsandrain

de bästa ångestdämpande (enligt mig), är xanor och iktorivil. Men det är mediciner som de helst inte vill skriva ut, oavsett om man haft missbruk eller inte. Annars är Buronil ok, den är inte beroendeframkallande eller något liknande.

Anmäl
2014-05-22 14:47 #19 av: Svartkatt

Har fortfarande inte fått nått svar av någon läkare, snart två veckor sedan jag sist pratade med dem om just ångestdämpande. 

Får väl se om dom ringer imorgon, annars ringer jag igen på måndag! Får se vad jag får för "spännande" medicin att prova, hoppas i alla fall att de har kommit på nått bättre än lergigan :)

Anmäl
2014-05-25 19:03 #20 av: SaaraE

Kan faktiskt hamna i att tänka att jag ångrar att jag ens började ta mina mediciner. Du blir beroende av benzo och kroppen vänjer sig. Jag vet att det blir moment 22 när man mår dåligt och behöver hjälp. Till en början hjälper det ju, du kan ju hålla på att höja och mixtra med alla möjliga narkotika klassade läkemedel men sen är det så lätt att hamna i att det inte hjälper längre. Då står du där utan hjälp ändå...

Anmäl
2014-06-21 00:57 #21 av: Tuulikki

Hur har det gått, TS? Sitter i samma sits, ugh.

↠ Just keep swimming ↠ 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.