Etikettövrigt
Läst 14115 ggr
[Norum]
2009-08-08, 00:38

Viktigt om Magna Cura!

Kommunerna köper in ett dataprogram för att registrera alla inom omsorgen! Ingenting är heligt numera.. Detta är skrämmande och otäckt,tycker jag.

Jag håller på att nysta i vad detta program är för något och ju mer jag lär mig desto räddare blir jag. Alla som ingår i omsorgen ska in i detta register! Och alla som jobbar inom omsorgen kan läsa det..

Tanken är att det ska vara lättare att samarbeta mellan de olika instanserna och det må ju så vara. Problemet är att en som jobbar på äldrevården kan läsa om någon på ett gruppboende tex.. Och att det är precis allt som ska registreras. Personuppgifter, ekonomi, levnadsberättelse, bakgrundshistoria, alla rutiner, fritid och allt annat du kan tänka dig.

Det gör att det kommer att stå om en brukare kastar maten i väggen för att han inte vill äta, om han hann fram till toaletten i tid, vilka han träffar och när, vilka mediciner han äter, hur mycket han får i habersättning, när han kliver upp och när han går till sängs, hur det fungerar med hygienen och… Bara fantasin sätter stopp!

Om jag har förstått detta rätt så är det ca 40 kommuner i Sverige som är med i detta program just nu. Och lagstödet verkar vara LSS, Sol, Hsl och sen ett medgivande av att sekretessen får brytas.

Jag anser att detta är ett otäckt sätt att ha kontroll över människor och jag kommer aldrig att ge mitt samtycke till att mina huvudmän registreras på detta sätt. För samtycke måste dom ha!

Å andra sidan ska vi godemän vara med på informationsmötena om detta men jag har då inte fått någon inbjudan. Trots att jag är god man till 3 stycken inom omsorgen..

Vad all personal inom omsorgen har med allt detta begriper jag inte. Det finns då ingen verkig anleding som jag kan se det. Ansvariga inom min kommun säger att det är lag på att det ska dokumenteras och det håller jag med om. Men den dokumentationen stannar i huvudmannens/brukarens bostad och läses endast av berörd personal! Det finns ingen lag som säger att all personal inom omsorgen har med det att göra.

Dessutom har kommunen friskrivit sig från skadeståndskrav och stämningar då det är den enskilde personalen som skriver i registret som kan bli åtalad/anmäld för kränkande kommentarer och sekretessbrott mm.

Jag håller som sagt fortfarande på att lära mig detta program och dess syfte och är inte insatt till 100%. Men jag tycker det är viktigt att alla godemän/förvaltare och alla som har med omsorgen att göra (både som personal och som brukare) tar reda på om detta program finns i din kommun och sätter ner foten. Ta reda på så mycket ni kan!

Aviendha
2009-08-08, 03:03
#1

Oj, jag håller med dig! Informationens lagring är jätteviktig för att kunna ge korrekt vård, absolut, men en person tre kommuner bort har ingen som hellst anledning och rätt att veta om man stickade en grytlapp eller fått en medicinhöjning om denna person inte är direkt inblandad i ens behandling/vård.

[Norum]
2009-08-08, 09:01
#2

Jag vet faktiskt inte om kommunerna kan läsa i det här över kommungränserna.. Ibland hör jag att dom kan det och ibland kan dom det inte.. Så det är lite förvirrat måste jag säga.

Jag har anmält det här till datainspektionen så man får väl vänta och se vad dom säger om det hela. De har ju större resurser än vad jag har att nysta i det..

HellviHumle
2011-10-24, 11:11
#3

Har det kommit fram något ytterligare?

HH

Lona
2018-08-04, 22:53
#4

Är det inte rätt mycket felaktigheter i det här inlägget? Vem som helst kan inte läsa om alla som är inlagda i systemet, det krävs behörighet beroende på var man jobbar och så vidare.
Tänker att det skrämmer upp människor i onödan när det faktiskt inte är den kontroll över folk/patienter/brukare som antyds i TS?


"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok: www.raskva.wordpress.com

Upp till toppen