Etikettallmänt-om-ångest
Läst 3525 ggr
Chippen56
2015-09-14, 09:40

Livskris-går det över ?

Har tidigare inte haft psykiska besvär men fick ständiga ångest-
attacker och depression efter livskris för 2 år sedan. Sökte psyk akut
vid 2 tillfällen, fick Atarax och samtal, de vägrar annan medicinering.
Nu är allt jobbigt över men mår fortfarande lika dåligt trots att allt
har ordnat sig till det allra bästa. Är det risk för att man fastnar i detta
för gott eller kan det gå över med tiden ?

OlgaMaria
2015-09-14, 09:43
#1

Visst kan det gå över. 

Tar du fortfarande atarax?

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Chippen56
2015-09-14, 09:47
#2

Jag sade ifrån då det bara gav extrem munntorrhet. Står nu på lågdos
antidepressivum och de vill inte höja.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

[T-Johan]
2015-09-14, 09:57
#3

Ångest är ett helvete! Depression skojar man inte bort! Man kan inte säga att "de får Du leva med resten sv Ditt liv". Eller tvärt om. Sjukdomen är mycket personlig. Om besvären upplevs mycket personligt. Men man ska arbeta på att ha en positiv syn på sin sjukdomsbild, precis som OlgaMaria har. Oavsett hur sjukdomen utvecklar sig är målsättningen att men ska kunna leva ett "normalt" liv , med eller utan mediciner.

Sindri
2015-09-14, 10:00
#4

Har du diskuterat med din läkare om det kan var just medicinen som ger dig denna biverkning? Fråga om du kan göra uppehåll under läkaröverinseende, ev. testa något annat.

OlgaMaria
2015-09-14, 10:10
#5

Ja, jag mådde så fruktansvärt mycket värre då jag prövade antidepressiva så jag vill aldrig prova något sådant igen. Och atarax tålde jag inte heller. Mådde okej då jag tog de på kvällen men på eftermiddagen dagen därpå när medicinen gick ur kroppen blev jag ett monster. Blev så mycket bättre då jag slutade.

För min del känner jag att ångesten liksom står bakom hörnet och gärna vill komma in i mitt liv, och gör så då jag känner extra mycket stress och press. Dessa har dock gjort att ångesten för det mesta står bakom hörnet och inte är i mitt liv. Har slutat med dem ett par gånger men efter en tid kommer ångesten tillbaka med kraft så nu planerar jag inte att sluta på väldigt länge.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Chippen56
2015-09-14, 10:46
#6

Jag har stått på antidepressivum i omgångar och då har de alltid
fungerat bra. Tycker att jag blir mindre gråtmild av dem, så på sätt
fungerar de.Jag har hela tiden jobbat med mindfulness,meditation o s v
men när det hela tiden "skriker rött" så kommer jag ingenstans. Skulle
så gärna vilja få något lugnande och när det då står på "grönt" så kan
jag ta till mig detta på ett helt annat sätt, om så bara för en kort period.
Men jag får bara svaret att allt som fungerar är beroendeframkallande
och att jag bara skjuter problemet framför mig. Hur dåligt jag än mått
vid akutbesök på psyket har jag fått veta att jag aldrig någonsin kommer
att få det som skulle kunna hjälpa mig att lugna ner mig.

[T-Johan]
2015-09-14, 18:29
#7

Beroendeframkallande mediciner är inte roliga. Så länge man inte utgör någon fara för sig själv, (om du fattar) så kan det vara bra att försöka med alternativen. Och om man börjar med beroende framkallande så måste man vara förvissad om att man får det utskrivet kontinuerligt. Upphör utskrivningen ligger man risigt till, om man säger så. Artarax är harmlöst. Kan man så livet att rulla på "axarna" är det suveränt. Något som också spelar in är i vilken social situation man är i. Är man singel behöver man inte ta så mycket hänsyn till andra. Har man barn i skolåldern måste man vara engagerad i de. Då är det svårt att gå omkring och vända dygnet och vars drogad som exempel. Det nämndes tidigare i tråden att man måste prata med psykiatrikern om att få prova sig fram till en medicin som fungerar för just Dig. Så är det för all. Och en lite "helvetes period" är det. Men det är värt besväret. Det är mycket viktigt att det är en psykiatriker som hjälper Dig med mediciner. Psykiatrikern är en specialist läkare som förstår sig på sjukdomar i hjärnan. Det är svårt att skriva när man inte känner varandra. Så Du får ha lite överseende med kommentarerna om dom kommer lite snett.

OlgaMaria
2015-09-15, 08:47
#8

#6 Det låter lite som att du hängt upp dig mycket på medicin och att det är det som skulle kunna vara lösningen för dig. Det är ju jobbigt då när man har de tankegångarna, och inte får någon medicin. Jag å andra sidan, som läst så mycket hemskt om ssri och annan typ av psykofarmaka och har negativa erfarenheter av det blir glad att du mött vårdpersonal som inte nonchalant bara skrivit ut något till dig. Jag tror att om du på något sätt kunde bli övertygad om att du vill klara detta utan medicin, så skulle du kunna se andra möjligheter till att må bättre. Men så länge man är fokuserad på att medicin är svaret så fastnar man liksom där. Hoppas du inte blir ledsen eller arg över det jag skriver. Kanske har du rätt i att medicin skulle fungera bra för dig, men vill också påpeka att du vet inte hur det skulle påverka dig i det långa loppet. Försök också se andra lösningar som möjliga vägar framåt. Kanske kan det här programmet ge dig lite inspiration: http://www.svtplay.se/receptet-pa-lycka

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Chippen56
2015-09-15, 14:14
#9

Tack för alla svar !🙂
Jag har levt med helvetisk ångest, så att jag knappast kan vara
bland folk i över 2 års tid nu,utan något lugnande.
Har tidigare om åren fått det, vilket har gjort att jag kunnat ta
tag i saker och ting som annars inte gått.
Så  ni har helt rätt, jag är fokuserad på lugnande eftersom  jag
vet att det tidigare har fungerat bra och jag har då sett till att
inte bli beroende.  Men det är bara att ta en dag i taget och hela
tiden försöka att andas i fyrkant vartenda litet ögonblick.

Sindri
2015-09-15, 14:38
#10

Det viktigaste tror jag för dig är att lära dig att känna tillit till dig själv. Att lära dig att du klarar det. Du fixar det.
Att använda lugnande kan kanske vara bra i ett akut skede, men det är att inte lita till sig själv.
Människan är en så fantastisk varelse - vi klarar så mycket sjukdom och lidande, så mycket ångest och rädsla. Det finns oanad styrka inom dig, det gäller bara för dig att hitta den - och att lita på den. Du är värd att må bättre, och att kunna leva utan piller.

Du kanske inte har hittat rätt samtalspartner. Man kan byta och byta tills man känner sig trygg och hittar någon som kan hjälpa en att växa och hitta rätt. Kanske även meditation och andningsövningar kan hjälpa i akuta ångestattacker. Då kanske KBT kan vara en ingång till det?

Sen tror jag att det är uppbyggligt att lära sig att verkligen gilla sig själv och skämma bort sig emellanåt - för att man är värd det. Det kan bli en god spiral, som kanske inte alltid håller. Men har man den grunden kan man alltid komma tillbaka dit.

Jag önskar dig verkligen lycka till!

[T-Johan]
2015-09-15, 20:55
#11

Nyfiken fråga, hur stor var dosen av Artarax? Orsaken till min fråga är att Artaraxen bruka "ta" bra.

Upp till toppen