Annons:
Etikettertvångssyndromocd
Läst 5465 ggr
bouldergirl
2014-10-04, 20:03

Min partner har tvångstankar!

Hjälp, jag vet inte vad jag ska göra längre min partner har tvångstankar.. Jag brukar fråga honom om det finns något jag kan göra för honom för att hjälpa och inte stjälpa… utan svar.

Vad kan jag göra för att hjälpa någon med tvångstankar? 
Vart kan man vända sig som vuxen med tvångstankar? 

Vi har pratat om att han ska gå och prata med någon men har har inte tagit tag i detta ännu.

Jag ser på honom att han mår väldigt dåligt och att ha dessa tankar tar väldigt mycket kraft av honom.  Det tär även på förhållandet och mina vanor, jag har släppt på många favorit saker eller maträtter för att det inte kan tas in i hemmet.

Gör jag fel som slutar äta en viss sak eller slutar köpa hem något som luktar en viss doft för att han helt plötsligt inte kan ens lukta på det pg.a tvångstankar? Vill verkligen inte stötta detta beteende men vet inte heller hur jag ska bete mig gentemot detta.

Annons:
CissiD
2014-10-04, 20:19
#1

Han kan vända sig till vårdcentralen. Många vårdcentraler har en avdelning med kbt psykologer vilket är det din pojkvän behöver ha hjälp av. Det är en svår fråga ombdu gör rätt eller inte. För att bli bra behöver de gå i hans takt men det förutsätter ju att han jobbar på det. Själva kbtn kommer ju gå ut på att han ska utsätta sig för saker han har tvångstankar av men inte alla på en gång. Försök få honom att ta kontakt med någon som kan ge honom kognetiv beteende terapi (KBT). Tvångstankar är jätte svårt att bli av med utan hjälp.

Kolla gärna in min blogg: lifeofpascal.blogg.se/

javascript:nicTemp();

bouldergirl
2014-10-04, 20:25
#2

Hur ska jag få honom att gå till vårdcentralen?  Vi har pratat om detta så många gånger och han vill verkligen ha hjälp,  Ju mer tiden går så tar han inte tag i det,  vill inte pressa honom heller.

CissiD
2014-10-05, 01:05
#3

Om jag förstått det rätt så kan han också göra en egenremiss till vårdcentralens psykologer. Det kanske är lättare för honom att slippa gå till en läkare först utan få en tid direkt till en kbt psykolog. När man går hos vårdcentralernas psykologer så går det på frikortet vilket betyder att det inte blir jätte dyrt. Men det är tyvärr bara han som kan göra det. 

Det som är så svårt med sådana här saker är att man lätt skjuter upp det till senare tillfällen. För att man själv tycker det är för jobbigt. Han är säkert orolig och rädd för att gå dit. Det är svårt att ta tag i saker när man inte mår bra och ofta blir man något sämre när man jobbar på problemen vilket också gör att man inte orkar ta tag i det. Men tidpunkten blir aldrig bättre det kan jag lova. Det är svårt att råda dig till hur du ska göra eftersom jag vill säga att du ska sätta lite press på honom så att han får hjälp men vet av egna erfarenheter att press ofta kan ha motsatt effekt. Men viktigt att tänka på är att försöka prata med honom när han inte är mitt i att genomföra en tvångstanke. Det är svårt nog just då försök att prata med honom när han är lugn.

Kolla gärna in min blogg: lifeofpascal.blogg.se/

javascript:nicTemp();

rimfrost417
2014-10-05, 13:01
#4

Det finns en förening för dom med tvångstankat,Ananke.Dit kan man ringa

även som anhörig och få råd.Det är människor som har erfarenhet av just

tvång så de bör kunna ge goda råd.Pröva dom och lycka till!

[fajjan]
2014-10-06, 16:17
#5

Vad kan jag göra för att hjälpa någon med tvångstankar? 

Jag lever med en person som har tvångstankar, jag underlättar så mycket jag kan i hens och våran vardag för att den ska fungera. Tills den grad att det inte går och då får hen finna sig i det vare sig den vill eller inte. Vad jag menar med "tills den grad" är när det är allt för psykiskt påfrestande för mig eller går ut över mig så mycket att jag inte kan finna det rimligt.

Skadar hen sig p.g.a sina tvångstankar, tex tvättar händerna överdrivet mycket.  Så låter jag hen göra en sista gång och så får det vara klart. Jag låter hen inte heller tvätta händerna i så varmt vatten att hen skadar sig eller tvättar sig med klorin..

Det har hänt att jag har med våld avbrutit tvångstankar som har varit av självskadande karaktär . 

Vart kan man vända sig som vuxen med tvångstankar? 

Det finns professionell hjälp att söka : En vuxenpsykiatrisk mottagning där du bor, eller som jag rekommenderar professionell hjälp i den privata sektorn där det gärna får ingå personal som är specialiserade på OCD   ( Obsessive-Compulsive Disorder ). Detta sker ofta med hjälp av KBT ( Kognitiv beteendeterapi). 

Det kommer ta tid att få hjälp, förmodligen längre om du väljer att söka till VPM än om du söker privat. Det kommer även ta tid för personen ifråga att komma ifrån sin OCD, men kommer förhoppningsvis på sikt eller till slut helt tillfriskna från sin OCD.

Gör jag fel som slutar äta en viss sak eller slutar köpa hem något som luktar en viss doft för att han helt plötsligt inte kan ens lukta på det pg.a tvångstankar? 

Svaret du letar efter tror jag du hittar i fråga 1.

Upp till toppen
Annons: