Ångestsjukdomar

Vad är en fobi?

2009-05-23 13:34 #0 av: David

En fobi definieras som en irrationell rädsla för en företeelse eller en situation. Fobin resulterar ofta i en stark önskan att undvika det man är rädd för. Går inte det upplevs ett kraftigt obehag; ångest.

Fobin kan upplevas som väldigt plågsam och undvikandet kan leda till att det dagliga livet blir inskränkt. Går det så långt bör man överväga att söka hjälp.

Vilka fobier finns?

Man brukar tala om tre olika sorters fobier:

Specifik fobi är en fobi som är väl avgränsade till ett visst föremål
eller en viss situation. Det kan till exempel vara ormar, spindlar, hundar, ballonger, åska, trånga utrymmen, blod eller höga höjder.

Social fobi innebär oro, rädsla och ångest för sociala situationer där man riskerar att bli iakttagen, granskad eller bedömd av andra människor. Detta gör att man helst undviker situationer som till exempel att hålla föredrag och presentationer, gå på fester, att äta eller dricka tillsammans med andra människor och tala i telefon.

Agorafobi är en mer komplicerad rädsla. En person med agorafobi är rädd för allmänna platser som är svåra att fl y från och där ingen hjälp står att fi nna om man skulle drabbas av en panikattack. Den som lider av agorafobi upplever ångest till exempel i folksamlingar, i tunnlar, på broar och på bussar.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-05-23 14:10 #1 av: Tavar

Undrar hur många fobier man kan ha samtidigt Obestämd Ibland känns det som att hela livet är min fobi, fast det egentligen är så många småsaker här och där.

Anmäl
2009-05-23 17:25 #2 av: Aviendha

Så glad att jag inte behöver konfrontera min fobi (krabbor, kräftor, hummrar) i min vardag, vilket gör att jag kan leva rätt opåverkad av den.

Anmäl
2009-05-23 17:40 #3 av: Tavar

#2 Låter skönt :P ett tag var min mor så rädd för ormar att hon trodde att folk som inte tyckte om henne skulle få in dom genom brevluckan ^^'' Hon var ganska jobbig då

Anmäl
2009-05-23 17:45 #4 av: Aviendha

#3 Jag hade ju hellst vart fobilös, men hellre det jag har än något jag måste konfronteras med varje dag som ex social fobi. Oj, då är det illa :S

Anmäl
2009-05-23 17:50 #5 av: Tavar

#4 Förstår det :/ fober är störande att ha även om man inte måste stå ut med dom varje dag som du skrev. Mina fobier stör mig sällan hemma heller, förutom om jag har något i ugnen -_-'' men men, 7 grytlappar brukar räcka :P

Jo, men var man själv vaken tills hon somnat var det lugnt. Av någon konstig anledning brukar hennes och mina fobier vara värre på kvällarna när vi är trötta

Anmäl
2009-05-23 17:57 #6 av: David

Jag har nog 90% social fobi. Trivs bäst i osociala situationer, om det inte är med människor jag verkligen trivs och känner förtroende för. Har normalt väldigt svårt att prata i telefon, men med "myndighetspersoner" går det hyfsat.

Har lättare att vara i sociala situationer när jag ska hjälpa någon annan. Hur konstigt det än låter.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-05-23 18:04 #7 av: Aviendha

#6 Jag tycker inte att det låter konstigt alls att det fungerar bättre för dig när du hjälper någon. Känner igen mig i det när det gäller mina mentala motstånd i vissa situationer. Nu kanske man inte kan jämföra en fobi och en konsekvens av depression och isf ber jag om ursäkt.

Anmäl
2009-05-23 20:13 #8 av: Tavar

Jag tycker man kan jämnföra saker hur man vill bara man känner så :)

Anmäl
2009-05-25 00:22 #9 av: Alexandra-S

Jag har klaustrofobi, skitjobbigt!
Kan bara åka vissa hissar, inte vara bland folk mm.
Sen tror min kurator att jag har social fobi?
för jag tar lixom omvägar till skolan för att jag inte vill cykla där alla andra går, för att inte få uppmerksamhet, kan inte prata så bra inför klassen, får svårt att andas och blir typ kallsvettig och massa annat, vill verkligen veta om jag har det också.

Anmäl
2009-05-25 14:18 #10 av: Tavar

Det kan ju vara en del av klaustrofobin, är ju ganska simpelt. Ju mer som är i ett utrumme dästå mindre plats har man själv där och det gör att det känns mindre.

Anmäl
2009-05-28 08:37 #11 av: [aspie]

Jaha, då har jag nog specifik fobi och social fobi samt agorafobi. Min dotter är likadan men har mycket svår fobi för spindlar (inte jag så mycket). Snedställde och mörkade texten som stämmer in på mig. Ballonger får mig att må fruktansvärt dåligt, springer så långt bort jag kan.

Specifik fobi är en fobi som är väl avgränsade till ett visst föremål
eller en viss situation. Det kan till exempel vara ormar, spindlar, hundar, ballonger, åska, trånga utrymmen, blod eller höga höjder.

Social fobi innebär oro, rädsla och ångest för sociala situationer där man riskerar att bli iakttagen, granskad eller bedömd av andra människor. Detta gör att man helst undviker situationer som till exempel att hålla föredrag och presentationer, gå på fester, att äta eller dricka tillsammans med andra människor och tala i telefon.

Agorafobi är en mer komplicerad rädsla. En person med agorafobi är rädd för allmänna platser som är svåra att fl y från och där ingen hjälp står att fi nna om man skulle drabbas av en panikattack. Den som lider av agorafobi upplever ångest till exempel i folksamlingar, i tunnlar, på broar och på bussar.

Anmäl
2009-05-28 13:59 #12 av: [aspie]

Läser i en bok om social fobi just nu och enligt den så är det betydligt mer invecklat med dessa diagnoser.

Det finns en genariliserad oxå där de överväger en tillägsdiagnos som heter fobisk personlighetsstörning som påminner om socialfobi men är lite annorlunda. Den fobiska personlighetstörningen överlappas vanligen med den generella formen av social fobi, vilket innebär att man är rädd för snart sagt alla situationer där det finns människor. Eftersom diagnoserna visar stor överlappning och för att ge rätt behandling krävs det att man vet vad som är huvuddiagnosen.

Social fobi finns i två olika former: Generell social fobi och specifik social fobi. Den generella formen innebär att man känner ångest bara man vistas bland andra människor. Den specifika formen innebär att man är rädd för att utföra något inför andras blickar.

Social fobi kan likna andra ångestdiagnoser som generaliserad ångest, panikångest med agoafobi och social ångest

Den närliggande diagnosen, generaliserad ångeststörning. Jag undrar om det är det samma som GAD. Vet nån?

Anmäl
2012-05-10 10:51 #13 av: DuBetMig

Bra och lätt artikel! :)
Har haft socialfobi sedan 13års åldern vilket däremot börjar ge med sig. Kan ringa till folk, gå ut på stan själv och kan mer eller mindre prata för en större ansamling människor :)

En hund fångar en boll som du kastat och kommer tillbaka med den.
En katt sitter under stolen, slår till bollen och låter dig hämta den.

Anmäl
2012-05-11 08:35 #14 av: Wand

Jag lider utav socialfobi, akrofobi, araknofobi och emetofobi. Pratade med en person som arbetar med just fobier och enligt honom så är det emetofobin som förstärker min tillgänglighet för andra fobier. 

Socialfobin har jag haft i hela mitt liv. Jag utvecklade den då jag gick i 3:e klass. Ända fram tills jag började i gymnasiet för 1½ år sedan så kunde jag inte gå in på en affär utan sällskap och handla. Nu kan jag det, men jag får grov ångest av det och vid vissa tillfällen då jag är lite extra låg så går det inte alls. 

Kan inte vara i skolan vissa dagar för att det blir för jobbigt mentalt pga socialfobin. Sedan är det en instinktiv handling att om jag ska göra något, t.ex gå till banken om 2 dagar, då är det det enda jag tänker på under dessa två dagar, tänker igenom det jag ska säga, vart jag ska sätta mig, hur jag ska gå, osv. Sedan blir allt oftast tvärtemot ändå, och jag går därifrån med en klump. Haha.

Har problem med att äta bland folk och jag går helst inte ut alls utan att ha ett mål. T.ex att jag ska vänta på bussen, gå ut med hunden, möta någon osv. Det kan hjälpa att prata i telefonen också, men bara med någon jag vill prata med vilket gör det hela problematiskt då jag aldrig vill prata med någon annan än min pojkvän.

Att leva med araknofobi är nästan värre än att leva med socialfobi, för socialfobin kan lindras om jag har någon vid min sida, det kan inte araknofobin. Araknofobin hindrar mig från att gå ut i skogen, lägga mig i gräset, bada i sjöar, etc. Måste även granska tak och hörn innan jag går in i ett rum, framförallt badrum då jag stött på ett flertal spindlar i duschen. En gång även i min säng, det enda stället som jag i hela mitt liv känt mig säker i, haha...

Emetofobin är inte för mig så stark, men den är självfallet ändå en last. Får jag nys om att någon har magsjuka, eller bara att någon kräks av vilken anledning som helst, då kan jag ligga och frossa och svettas och få en hemsk panikångest. Trots att personen i fråga kanske skrivit det på facebook och bor 10 mil bort.

Akrofobi är väl ingen större last med tanke på att jag sällan behöver utsättas för höjder. Jag kan dock inte åka båt av denna anledning (vattnet är djupt = högt till bottnen) och jag kommer aldrig kunna bosätta mig högt uppe i ett hyreshus. Har bott på andra våningen i hela mitt liv och det är alldeles förskräckligt. Framförallt ute på en balkong. Balkonger klarar jag nästan inte av.

Det verkliga livet existerar i fantasin. Did I mention demons?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.